onsdag 1 januari 2020

Filmerna Commando och Predator

Tidigare hade vi en skotträdd hund, dvärgpinschern Bisse (ha tålamod, det här kommer att leda fram till åttiotalets klassiska Schwarzenegger-rullar!). Han blev gradvis mer och mer brydd över fyrverkerier och andra smällar under tiden vi bodde i en Stockholmsförort där folk smällde som dårar i fem-sex veckor kring jul och nyår. Han var aldrig sådär totalt galet panikrädd som en del andra hundar man hör om, men för varje år som gick, så tyckte han denna period var allt jobbigare. När vi flyttat ut till en stuga i skogen utanför Stockholm, där folk smällde på själva nyår men inte så mycket mer, så vände det, och han blev gradvis bättre och bättre istället.
När det var som värst fick vi sitta i sängen med täcket över våra ben under nyårsnattens totala kalabalik, medan Bisse pressade sig mot våra lår. Men allteftersom han blev mindre rädd så vågade han vara framme mer och mer. Så småningom kunde han ligga i soffan på nyårsnatten. Det underlättade dock om man distraherade honom med andra former av pang-pang-ljud. Så föddes vår nyårstradition att kolla på hederliga gamla Arnold-rökare varje nyårsnatt.

Under många år var det bara Bisse och jag som kollade, eftersom maken brukade jobba nyårsnatten. Nu har han börjat på ny kula som student. Bisse finns tyvärr inte hos oss mera, men vi håller traditionen vid liv för att hedra hans minne.

Igår kollade vi på Predator och sen Commando, medan vi först drack öl och åt chips, och senare körde ett vodka-drinking-game där man tar en shot varje gång Arnold slänger ur sig en cringey pun. Vi fick dock vara ganska snäva i vår bedömning av vad som räknas som cringey pun, för man vill ju inte dö av alkoholförgiftning. Vi var också vaksamma på eventuella bevis för en fan-teori som säger att Predator i själva verket är en prequel till Commando, och att Arnold spelar samma karaktär i båda filmerna.

Efter att ha kollat på båda filmerna i rad, specifikt med detta i åtanke, måste jag dock säga att det är ont om såna bevis - men vi överger inte teorin för det! I Commando berättar Arnold (jag kommer bara kalla honom för Arnold, istället för att hela tiden skriva Dutch/John med ett jobbigt snedstreck i mitten) för Cindy om sitt tidigare liv som specialsoldat, räknar upp diverse länder där han varit på hemliga specialuppdrag, och slutar sen med att det finns grejer han inte vill prata om. Detta syftar förstås på händelseförloppet i Predator, där alla hans män slaktades av en brutal utomjording. Vi ser också precis i början av Commando att Arnold, likt en hund, kan känna doften av andra soldater som närmar sig, vilket räddar hans liv. Detta är också en av de skills som Arnolds medsoldat Billy har i Predator. Om man bara ser Predator, så skulle man kunna misstänka att Billy helt enkelt är en stereotyp ursprungs-amerikan med stereotypa såna skills, men Commando visar ju att det här helt enkelt är någonting som man kan träna upp. Billy höll väl på att lära Arnold hur man gör för att lokalisera smygande snipers med näsan när de gav sig ut tillsammans på det sista ödesdigra uppdraget.
Maken kom också på en utmärkt förklaring till att Arnold har smeknamnet "Dutch" i Predator. I Commando säger han explicit att han växte upp i Öst-Tyskland (namnet "John Matrix" är rimligtvis taget, efter att han flyttat till USA). Tyskland är ju också en rimligare bakgrund än Holland, med tanke på hur han låter. Förmodligen var det dock så att när han först blev hemlig special-elit-soldat så fick han fortfarande hjärnsläpp på engelska ord ibland. När några medsoldater frågade vilket land han kom ifrån, så råkade han säga "Deutchland, Deutche" istället för "Germany". Detta ledde till missuppfattningen att han var holländare/Dutch, och folk började kalla honom för Dutch. Smeknamnet hängde kvar, även sedan missförståndet blivit uppklarat.

Titeln "Predator" är ju förresten väldigt missvisande. Den s k Predatorn är helt ointresserad av att äta människor - han är en troféjägare! Detta konstateras till och med av karaktärerna i filmen, men ändå heter den inte "Hunter", vilket ju varit mer logiskt. (Jag läste dock någonstans att detta faktiskt var det ursprungliga namnet på filmen, men att studion tyckte "Predator" lät coolare. Ta detta FWIW, för ni får ingen annan källhänvisning än "jag läste någonstans".) Predatorn lämnar kvar det mesta av sina offers kroppar, men flår dem och tar med sig hudarna; senare ser vi hur han också tar tillvara på några kranier. Arnold konstaterar sen att Predatorn bara verkar jaga honom och hans mannar, men ignorerar deras fånge, gerillasoldaten Anna. Han drar slutsatsen att Predatorn tycker det vore osportsligt att döda henne eftersom hon är obeväpnad. Arnold tar av henne handfängslet eftersom deras konflikt blivit irrelevant när Predatorn är efter dem, men råder henne att inte beväpna sig, utan bara dra därifrån obeväpnad. Och det funkar ju för henne, hon överlever det hela.

MEN. Arnolds in-universe-teorier åt sidan: Är verkligen Predatorn en ärbar sportsman? Jag svarar "nej". Han är betydligt mer låtsas-macho än ärbar. (Nu ignorerar jag helt alla andra filmer i franchisen, de är ändå så mycket sämre än originalet.) (Om ni undrar hur jag kan veta att Predatorn är en "han" när det är en konstig alien, så säger jag att det är en kvalificerad gissning baserad på hans macho bullshit (för att citera Cindy or Commando).) Detta är min tes, och nu ska jag argumentera för den.
1. Predatorns vanliga MO är att sitta uppe i ett träd, med sin cloaking device på som gör honom jättesvår att se, och pricka folk på avstånd med sin sci-fi-bössa. Även om han enbart skulle skjuta ner folk som vid tillfället håller i ett maskingevär, så har de inte direkt en sportslig chans.
2. Senare dödar han Billy, när Billy lagt bort sitt eget skjutvapen, och bara står där med en kniv. Ok, nu ser vi inte hur Predatorn dödar Billy: Kanske använde han sitt eget knivvapen (som vi ser att han har). Men det är fortfarande inte särskilt sportsligt, inte ens om han stängde av sin cloaking device. För...
3. Predatorn är enormt mycket starkare än en människa! På slutet lägger han ifrån sig all sin utrustning för att slåss mot Arnold med sina bara händer, men han är så överlägset stark att han kan plocka upp Arnold med en hand och slänga omkring med honom som en trasdocka. Det här slagsmålet är ungefär lika "sportsligt" som om Arnold sagt till lilla späda Anna att de skulle slåss för livet, men kolla, helt rättvist, för vi är lika obeväpnade båda två!

Predatorn är helt enkelt mån om att framstå som macho. Han och hans jägarkompisar har säkert någon sorts regel om att man ska döda stora, beväpnade människohannar eftersom det är tuffast, och så sitter de och vältrar sig i vad jäkla tuffa de är, trots att de alltså i praktiken gömmer sig bakom sina cloaking devices och prickar folk på håll. På slutet, när bara en obeväpnad Arnold återstår att döda, så tänker Predatorn att han ska fixa en skitcool skrytfilm att posta på rymd-insta eller rymd-Fejan el dyl. Jag är säker på att han satt upp små kameror i träden, har en liten drönare el dyl, som ska filma den "tuffa" fajten - för de är ju ungefär lika stora rent fysiskt! Sen hoppas han att alla polarna på hemplaneten, som aldrig själva har varit på Jorden och inte vet att människor är extremt svaga jämfört med deras egen art, ska bli svin-imponerade av hur "tuff" han är som dödar sitt sista bytesdjur med sina bara händer. (Nu säger någon att filmen ju är från 80-talet, långt innan social media ens var påtänkt. På det svarar jag: Håll käften!)
Varför ignorerar han Anna, då? Främst för att hon är så smal, tror jag. Alldeles för litet skinn. Skulle inte se coolt ut hemma på väggen i troférummet.

Det är klart, min teori verkar implicera att Predatorn inte begår något sorts ärbart självmord i slutet utan mer spränger sig i panik under ett hysteriskt skratt, när han inser att Arnold fick honom i fällan. Men då är det väl så, då.

En sista observation om Predator: Filmens handling går ut på att Predatorn faktiskt är så fysiskt överlägsen att Arnold inte har minsta chans att ta honom i en fajt. Arnold vinner istället genom att använda hjärnan och rigga listiga fällor (TBF så kräver byggandet av fällorna en hel del råstyrka, men iaf). När det ser ut som om Predatorn genomskådat Arnolds fälla, så visar det sig att Arnold förutsett detta! När Predatorn undviker fälla nummer 1, så ramlar han rakt in i fälla nummer 2 istället, och blir dödligt sårad. Arnolds brains vann över Predatorns brawn.
Men. Det är inte den historien som kameran berättar. Kameran fokuserar stenhårt på Arnolds mega-muskler hela vägen. Det tycker jag är lite lustigt.

Vi får väl se om jag har ytterligare smarta reflektioner att komma med efter nästa nyår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar